nedeľa 4. marca 2012

Solární kolektory - typy a hlavní kritéria při výběru


Výroba solárních kolektorů zaznamenala v posledním období doslova revoluční změny. Existuje mnoho výrobců, kteří nabízejí širokou škálu solárních kolektorů od nejlevnějších až po nejdražší včetně celého doplňkového zařízení solárního systému vytápění.

Přední evropští a světoví výrobci při výrobě uplatňují všechny aktuálně dostupné poznatky výzkumu a zkušenosti z praxe. Na trhu jsou 2 skupiny kolektorů:

1. Ploché solární kolektory - jsou vlastně zařízením, které pohlcuje solární záření a je propojen se systémem rozvodu tepla. V ideálním případě dokáže zahřát teplonosné médium až do 140 ° C. Jsou levnější a jejich největší efektivita se projevuje v období jaro - podzim. S nástupem pozdního podzimu a zimy jejich účinnost klesá, protože vznikají větší tepelné ztráty, které pohlcuje atmosféra.

2. Vakuové (trubicové) solární kolektory - jejich hlavní část tvoří speciální vakuové trubice a jsou zkonstruovány na principu termosky. Uvedené konstrukční řešení umožňuje ohřev vody i při minusových teplotách. Někteří producenti nabízejí i kolektory, které umožňují jejich fungování dokonce při teplotě pod - 40 ° C. Jejich přednost se projevuje hlavně v chladném období, kdy dochází k výraznému poklesu teploty venkovního vzduchu. Vyšší efektivita vakuových kolektorů se promítá do vyšší ceně v porovnání s plochými kolektory.

Jak již bylo zmíněno je mnoho faktorů, které ovlivňují rozhodování investora při volbě typu solárního systému. K nejpodstatnějším kritériím výběru patří:

a.       Snadná montáž
b.      kvalita, která zajistí spolehlivý provoz, dlouhodobou životnost a vysokou účinnost
c.       možnost definovat optimální energetické požadavky,
d.      jednoduché ovládání a prakticky žádná údržba,
e.      moderní design a barevné provedení, které mají zohledňovat profil budovy a střechy

Investice do nákupu solárních kolektorů a příslušenství je dlouhodobá a finančně nákladná. Z uvedeného důvodu je racionální rozhodovat se při volbě mezi firmami, které mají dlouholeté skúsnosti s výrobou. K evropské špičce patří:
         
  • solární kolektory Buderus
  • solární kolektory Viessmann
  • solární kolektory Vaillant
  • solární kolektory De Dietrich Termique a mnoha dalších výrobců.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára