nedeľa 4. marca 2012

Solární energie - zdroj tepla při využití solárních kolektorů pro vytápění a přípravu teplé užitkové vody


V celém světě se stále více dostává do popředí otázka alternativních zdrojů energie pro účely vytápění a přípravu teplé užitkové vody. Lidé si uvědomují, že tradiční zdroje energie - plyn, ropa, uhlí - jsou omezené. Navíc, jejich ceny rostou závratným tempem a není předpoklad, že by se tento vývoj zastavil nebo dokonce nabral opačný kurz.
Jedním z nejvýznamnějších alternativních zdrojů je solární energie. Jaké výhody má solární energie:
  • je nejekologičtější ve srovnání s jinými dostupnými energiemi, které lidstvo využívá;
  •  je nevyčerpatelná
  • a je bezplatná.
Zní to téměř neuvěřitelně, ale je to fakt, že slunce dodá na Zemi za necelých 10 minut takové množství energie, kterou lidstvo celé zeměkoule potřebuje na 1 rok. A energii, kterou budou potřebovat obyvatelé Země téměř na 200 let, slunce "spolehlivě dodá" za jeden den. Toto svědčí o bezkonkurenčnosti solární energie. Právě tato skutečnost vedla vědce a konstruktéry k hledání alternativních řešení a solární kolektory jsou zhmotněním jejich úsilí.


Stoupající trend využití solární energie potvrzuje několikanásobný nárůst výroby solárních kolektorů a solárních panelů v posledních letech. Některé statistiky uvádějí, že každoročně se instaluje kolem 3 milionů solárních zařízení bez rozdílu, o jaký typ klimatických podmínek se jedná.

Lze reálně předpokládat, že po vyřešení některých současných technických (nevyváženost dodávek energie v důsledku různé intenzity solárního záření) a legislativních problémů (dotace na nákup technologie) se podíl využití solární energie ještě zvýší. Kromě jejího využití na vytápění a výrobu teplé užitkové vody, podstatně významnější roli budou hrát hlavně fotovoltaické elektrárny a jejich podíl na výrobě elektrické energie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára