nedeľa 4. marca 2012

Solární kolektory - instalace zaměřená na maximální efektivnost


K dosažení maximální účinnosti je nutné zajistit, aby solární kolektory byly nainstalovány tak, že úhel dopadu solárních paprsků je 90 stupňů. Toto je ideální učebnicový případ, ale v praxi to vypadá trochu jinak. Poloha slunce se během jednotlivých ročních období a v průběhu dne mění.

Na tuto skutečnost je dobré myslet již při přípravě projektu budovy / rodinného domu a tak připravit optimální řešení solárního systému vytápění a přípravy teplé užitkové vody. Současná nabídka solárních kolektorů zohledňuje individuální požadavky investora, tedy majitele nemovitosti, a nabízí možnost instalace solárních kolektorů buď na střeše budovy nebo i na její fasádě. Při stavbě domu si můžete ihned naplánovat instalaci solárního systému.

Například pro potřeby 4-členné rodiny postačují 2 ploché kolektory o celkové ploše 5 m2 nebo 1 vakuový kolektor s plochou 3 m2. Teplo solárních paprsků by takto během roku mělo zajistit od 50 do 60% z celkové potřeby tepla potřebného na ohřev teplé vody pro domácnost. V případě požadavku zajištění tepla pro účely vytápění, je nutné počítat s podstatně větší plochou kolektorů, které by měly být nainstalovány. Nadprodukce tepla může být využita i pro ohřev např. vody v bazénu, resp. vířivce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára