nedeľa 4. marca 2012

Sluneční kolektory - prodlouží sezónu koupání v bazénu


V našich klimatických podmínkách se doba umožňující koupání v bazénu pohybuje zhruba v rozsahu 3 - 4 měsíců (otevřené bazény). Snahou majitelů bazénů je, co nejvíce prodloužit sezónu koupání. Zejména v období, kdy vzniká značný rozdíl mezi denními a nočními teplotami vzduchu, což má podstatný vliv na teplotu vody v bazénu.

Solární kolektory umožňují splnit právě tuto představu a umožňují ohřívat vodu v bazénu, který se používá pro domácí účely. Sluneční kolektory by měly být vyrobeny z kvalitního ho materiálu, odolné vůči UV záření a povětrnostním vlivům, s vysokou tepelnou vodivostí. Pro názornost lze uvést, že na plochu vody v bazénu o rozměrech 8 m x 3 m = 24 m2 budou zapotřebí solární kolektory s plochou 12m2.

Sluneční kolektory dokáží teplotu vody v bazénu ohřát v průměru o 6° C, čímž se sezóna na koupání prodlouží o 3 - 4 měsíce. V případě, že je bazén umístěn v kryté budově (prosklené fasády), období koupání bude možné i celoročně. Solární kolektory pro topení / ohřev teplé užitkové vody a výběr jejich výrobce / dodavatele se provádí již v etapě zpracování projektové dokumentace. Vychází se přitom z individuálních zvláštností budovy, domu, bazénu a s ohledem na maximální účinnost systému.

Pokud ještě stále nejste rozhodnutí, proč instalovat solární kolektory, pak za zmínku stojí některé výhody, které jsou hodny Vaší pozornosti:

  • fungují na obnovitelném zdroji energie, vytápějí a zabezpečují ohřev teplé užitkové vody domu zdarma využívavajúc teplo, které poskytuje slunce;
  • nízké náklady a nároky na údržbu;
  • teplo, které dodávají do domu sluneční kolektory, může být využito v každém systému ohřevu teplé vody a vytápění včetně podlahového, které funguje na principu relativně nízké teploty vody oproti klasickým topným systémem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára